Wiele słyszy się o znamiennej roli pomidorów w diecie człowieka. Surowe, duszone, przetworzone na ketchup – każdy znajduje odpowiednią dla siebie formę tego warzywa. Ale czy wiadomo, co tak naprawdę sprawia, że są one tak wartościowe w codziennym żywieniu? I dlaczego nazywamy jest przez wielu przyjacielem prostaty? O tym dziś słów kilka.
POMIDOR – jest warzywem należącym do rodziny psiankowatych, pochodzi z Ameryki Południowej (najprawdopodobniej z Peru). Znajduje się w nim wiele witamin (B, C, K, kwas foliowy) oraz składników mineralnych. Jest jednym z najlepszych źródeł potasu w codziennej diecie, zawiera w swoim składzie również likopen – naturalny przeciwutleniacz, który jak wykazują badania stanowi ważne miejsce w prewencji chorób nowotworowych, a w szczególności w przypadku raka prostaty. Warzywo to doskonale oczyszcza wątrobę oraz drogi żółciowe. Dzięki właściwościom antyseptycznym przyczynia się do zmniejszenia infekcji. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, przez co odgrywa znamienną rolę również w profilaktyce chorób kardiologicznych.

Wystarczą dwa posiłki tygodniowo z dodatkiem sosu pomidorowego, aby ograniczyć ryzyko rozwoju raka prostaty aż o jedną czwartą! Jeżeli chodzi o ketchup (96 kcal w 100g), tak chętnie spożywany, to niestety mimo, iż jest dobrym źródłem likopenu, zawiera duże złoża cukru ( kupując ketchup należy sprawdzać jego skład, niektóre produkty zamiast koncentratu pomidorowego zawierają rzadszy sos pomidorowy lub nie mają żadnego dodatku pomidorowego). Warto przyrządzać zupę pomidorową ze świeżych warzyw z dodatkiem czosnku, które w chwili obecnej są dostępna na każdym targowisku.

Warto każdego dnia dostarczać do organizmu ciekawą kompozycje przeciwutleniaczy. Szczególnie polecam warzywne soki owocowe, które w swoim składzie zawierają właśnie pomidora, poniżej przedstawiam przepis na dobry dodatek do drugiego śniadania.
SOK OWOCOWO-WARZYWNY
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ szklanki czerwonych albo czarnych owoców leśnych
- 1 pomidor
- ½ czerwonego grejpfruta
- ½ czerwonej cebuli- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Umyj, oczyść i posiekaj wszystkie składniki. Włóż je do sokowirówki i przygotuj sok. Gotowy sok można rozcieńczyć z wodą. Smacznego!
Piśmiennictwo:
1. Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010
2. Russell L. Blaylock.: Naturalne strategie w walce z rakiem. Odżywianie w terapii antynowotworowej, Wydawnictwo Studia Astropsychologii, Białystok 2012
3. Cabot S.: Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie, Wydawnictwo Mada, Warszawa 2007