Porady dietetyczne

ZABURZENIA ODCZUWANIA SMAKU I ZAPACHU

Terapie onkologiczne (głównie radioterapia odcinka głowy i szyi oraz chemioterapia) mogą na czas leczenia powodować zaburzenia odczuwania smaku przez pacjentów lub zmieniać nasilenie ich odczuwania tj. pokarmy odbierane są jako gorzkie, nadmiernie słodkie, kwaśne lub o metalicznym posmaku (głównie po spożyciu produktów bogatych w białko)… 

UTRATA APETYTU

Problem utraty apetytu jako skutek uboczny terapii przeciwnowotworowych dotyka blisko 60-80% chorych. Zmagają się z nim najczęściej pacjenci poddawani chemio- i/lub radioterapii. Do pojawienia się tego dyskomfortu dochodzi również w momencie intensywnego rozrostu guza nowotworowego oraz zaburzeń metabolicznych zachodzących w organizmie podczas choroby …

ZAPARCIA

Jednym z wielu uciążliwych skutków ubocznych leczenia przeciwnowotworowego są niewątpliwie zaparcia. Pacjenci obawiają się ich bardzo, gdyż znacznie pogarszają komfort codziennego życia… 

BIEGUNKA

Uszkodzenie komórek nabłonka jelitowego w trakcie chemioterapii i/lub radioterapii może doprowadzić do wystąpienia biegunki, czyli wypróżniania się powyżej 3 razy na dobę. W tym czasie dochodzi do wzmożonej perystaltyki jelit i bardzo szybkiego przejścia pokarmu przez przewód pokarmowy…

NUDNOŚCI

Nudności oraz wymioty są jednymi z najczęściej pojawiających się efektów ubocznych leczenia przeciwnowotworowego, to właśnie ich pacjenci obawiają się najbardziej. Dotykają 40-80% chorych poddawanych chemio i/lub radioterapii… 

DIETOTERAPIA W WALCE Z RAKIEM

Leczenie przeciwnowotworowe jest terapią, która w znaczny sposób osłabia chory organizm. Oprócz korzyści w postaci zniwelowania ilości komórek nowotworowych w organizmie, leczenie systemowe niesie ze sobą szereg, często bardzo uciążliwych dla chorego, skutków ubocznych. W tym czasie w organizmie dochodzi do szeregu zmian, zarówno metabolicznych, fizycznych jak i psychicznych…

SOJA, A RAK

Potrawy z soi najczęściej zjadają Japończycy, Chińczycy oraz Indonezyjczycy, na Zachodzie natomiast tylko nieliczni włączają je do swojego jadłospisu. Średnie spożycie soi w Japonii wynosi 65g, w Chinach 40g, a na Zachodzie nie przekracza nawet 1g…

NATURALNE WZMOCNIENIE

Układ odpornościowy (immunologiczny) zaliczany jest do jednego z ważniejszych układów w procesie leczenia onkologicznego. Obejmuje on zarówno struktury organizmu jak i komórki zaangażowane w reakcje odpornościowe. Rolą prawidłowo funkcjonującego systemu odpornościowego jest przeszukiwanie organizmu, identyfikacja przednowotworowych komórek i wyłączanie ich z obiegu…

SEZONOWE ZNACZY ZDROWE!

Badania prowadzone przez American Institute for Cancer Research wykazują, iż spożywanie warzyw i owoców sezonowych zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów. W chwili obecnej w Polsce trwa sezon spożywania produktów kiszonych, dużą popularnością cieszą się także dynie, o których dziś też słów kilka… 

O KWASACH TŁUSZCZOWYCH SŁÓW KILKA

Tak wiele sprzecznych informacji słyszy się ostatnio o kwasach tłuszczowych, które zajmują nie małe miejsce w diecie każdego człowieka. Współczesna dieta zawiera zbyt wiele tłuszczów. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przedstawia wiele powiązań związanych z rozwojem choroby nowotworowej w wyniku stosowania diety wysokotłuszczowej… 

POMIDOR - PRZYJACIEL PROSTATY

Wiele słyszy się o znamiennej roli pomidorów w diecie człowieka. Surowe, duszone, przetworzone na ketchup – każdy znajduje odpowiednią dla siebie formę tego warzywa. Ale czy wiadomo, co tak naprawdę sprawia, że są one tak wartościowe w codziennym żywieniu? I dlaczego nazywamy jest przez wielu przyjacielem prostaty? O tym dziś słów kilka…

OWOCOWY MISZ-MASZ

Czerwone, różowe, fioletowe – kuszą swym wyglądem i zapachem, często nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie. W okresie wakacyjnym zapełniają wszystkie targowiska. Owoce sezonowe – ile w nich dobra, witamin i cennych składników, a ile sztucznie wyhodowanych związków karcynogennych…

NOWOTWORY, A ODŻYWIANIE

Żywność stanowi źródło związków wykazujących korzystne działanie na organizm człowieka, warto dokładnie przyjrzeć się substancjom wspomagającym go każdego dnia. Aby odpowiedzieć sobie na pytanie co jeść, a czego unikać aby ustrzec się przed rakiem warto wziąć pod lupę najczęściej zjadane produkty…